Ga naar Content

Na kritiek op 'massale' bomenkap voor geluidswal Naarderbos: "Even pijn, maar is nodig"

De 4.000 bomen en bosschages die moeten worden gekapt voor de aanleg van de veelbesproken zonnegeluidswal langs het Naarderbos 'doet pijn, maar is echt nodig'. Dat stelt burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. "Uiteindelijk komt er wat moois voor terug, dat de naastgelegen woonwijk helpt tegen geluidsoverlast én de gemeente helpt aan groene energie", aldus de burgemeester. 

Snelweg A1 naast Naarderbos - Foto: NH Media

De komst van de langverwachte zonnegeluidswal aan de snelweg langs het Naarderbos lijkt al langer klip en klaar. De gemeente Gooise Meren hoopt met de aanleg van de wal een einde te maken aan de geluidsoverlast van de snelweg voor de naastgelegen woonwijk. Daar klagen bewoners al langer steen en been over.

Daar komt bovenop dat de gemeente een slag te slaan heeft als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen om te voldoen aan de zogeheten energietransitie. Door de zonnepanelen te plaatsen op de geluidswal, wordt een grote stap gezet. 

Veel kritiek

De laatste tijd is er weer kritiek op de geluidswal. Vooral de kap van de bomen en de bosschages stuit natuurliefhebbers tegen de borst. 

De provinciale fractie van de Partij voor de Dieren stelde onlangs vragen en hoopt dat de provincie het plan een halt toeroept. Door de bomenkap zou het leefgebied van beschermde dieren worden vernietigd en dat mag niet. Daarnaast betoogt de partij dat de bomenkap plaatsvindt in beschermd natuurgebied of natuur die grenst aan beschermde natuur. 

"Metingen hebben aangetoond dat de geluidsnorm nu ver overschreven wordt. En of het nu gaat om dure of goedkope woningen is volslagen irrelevant"

Gemeenteraadsleden van Gooise Meren

Het steekt de lokale politiek dat er zoveel kritiek is op de zonnegeluidswal. "De gemeenteraad heeft een heel zorgvuldig proces doorlopen. De plannen zijn tot stand gekomen met heel veel overleg met buurtbewoners", betoogt burgemeester Han ter Heegde. "Dat de kap van zoveel bomen en bosschages pijn doet, snappen we en daar zijn we ons van bewust. Maar uiteindelijk komt er wat goed voor terug, daar gaat het om."

Nagenoeg de hele gemeenteraad verbaast zich over de oproep van de Partij van de Dieren aan het provinciebestuur om het plan een halt toe te roepen. Ze stellen dat de provincie en het Rijk geadviseerd heeft, als het gaat om de totstandkoming van de plannen. 

Lees ook

Geluidsnorm ver overschreden

De raadsleden hebben er moeite mee dat de Partij voor de Dieren het plan wegzet als 'absurd' en 'alleen om een luxe wijk van 36 woningen te helpen'. Volstrekte onzin, stelt de raad. "Het gaat om een wijk van zo'n 200 woningen en 500 bewoners. Mensen die baat hebben bij de geluidswal", klinkt het.

"Metingen hebben aangetoond dat de geluidsnorm nu ver overschreven wordt. En of het nu gaat om dure of goedkope woningen is volslagen irrelevant. Het zou pas absurd zijn als we zouden vaststellen dat inwoners van ‘luxe’ wijken minder of geen recht zouden hebben op een gezonde leefomgeving."

De raadsleden weerleggen ook het verwijt van de Partij voor de Dieren dat er met een normale geluidswal en zonnepanelen op het naastgelegen bedrijventerrein net zoveel energie opgewekt kan worden. "Op de zonnegeluidswal komen naar verwachting tot zevenduizend zonnepanelen", zo klinkt het. Dat aantal komt bovenop het aantal zonnepanelen op bedrijventerreinen. De zonnegeluidswal is een van de weinige grootschalige locaties binnen de gemeente waar zonnepanelen gelegd kunnen worden. 

"Slechts 106 bomen hebben daadwerkelijk een kapvergunning nodig, dat zegt genoeg"

Gemeenteraadsleden van Gooise Meren

Wel naar natuur gekeken

Dat er niet aan de natuur gedacht is, is volgens de raadsleden niet waar. "Een belangrijke voorwaarde voor de aanleg van de zonnegeluidswal was ook de verbetering van de biodiversiteit en natuurwaarde van het gebied. Daar is in het plan dus ook vanaf het begin op ingezet, onder meer door verbetering van de bodemkwaliteit, het herplanten van veel bomen en de aanleg van een nieuwe faunatunnel onder de snelweg. Dat is juist een verbetering."

"Ja, er worden veel bomen gekapt, maar dat betreft voornamelijk bomen die veertig jaar geleden zijn geplant zonder echt over de ecologische waarde na te denken. Bovendien is het ook belangrijk om op te merken dat het bomentotaal van zeer matige kwaliteit is wat betreft biodiversiteit en voor het overgrote deel uit hele dunne stammetjes bestaat. Slechts 106 bomen hebben daadwerkelijk een kapvergunning nodig, dat zegt genoeg."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]